De illiquiditeitspremie, hoe zit dit?

Private debt: een hoger verwacht rendement ter compensatie voor het meer illiquide karakter

Private debt is een relatief illiquide belegging. Hoewel een private debt belegging in de strikt juridische zin wel verhandelbaar is, is de secondaire markt erin beperkt. Feit is dat veel beleggers een lange termijn horizon hebben met hun portfolio. Liquiditeit is daarom niet persé -laat staan voor de volledige portefeuille- noodzakelijk.

In efficiënte markten betaal je voor de liquiditeit c.q. optionaliteit tot verkoop. Als belegger in liquide instrumenten met een lange termijn horizon, moet je dus oppassen dat je niet betaalt voor optionaliteit waarvan je redelijkerwijze mag verwachten geen gebruik te gaan maken. Wie een lange termijn horizon met zijn portefeuille heeft loopt dus onnodig rendement mis door enkel in liquide instrumenten belegd te zijn. 

Een private debt belegging geniet een rendementspremie voor het meer illiquide karakter, de ‘illiquidity premium’. De hoogte van deze premie wordt door de markt vastgesteld zodanig dat beleggers aan liquiditeit willen inleveren in ruil voor een hoger verwacht rendement - verondersteld een gelijkwaardig risico. Met een private debt belegging realiseer je dus een hoger rendement bij hetzelfde risico.